Après-coup

10 sept.

     Este descris de Freud ca un eveniment traumatic (T1) care în T2 (situație asemănătoare) se resemnifică și are o altă eficacitate, datorită maturizării psihice. Termenul provine din germană, semnificând o traumă întârziată, iar în engleză își găsește corespondentul în ”retrospective attribution”(resemnificare retrospectivă). André Green afirmă că ”Le temps est eclaté”, adică timpul este discontinuu, fragmentar, împrăștiat. Pentru Winnicott, ”prăbușirea” din spaima de prăbușire s-a întâmplat deja.

     Exemplul 1: Emma, o fetiță abuzată sexual la 8 ani, nu simte trauma decât la 13 ani, pentru că aceasta este perioada în care psihicul este suficient de dezvoltat ca să o poată resimți. Asta arată că timpul psihologic nu este liniar. Pentru Emma, timpul obiectiv este într-adevăr numit T2, în cazul evenimentelor de la 13 ani, dar ca timp subiectiv, cel care ne interesează, el reprezintă T1, deoarece atunci se redeschide temporalitatea, ce merge către T2 psihologic de la 8 ani. Ar fi putut constitui un moment bun de integrare, dar din păcate s-a transformat într-o fobie.

     Ca atare, T1 psihologic este momentul în care subiectul realizează că în trecut i s-a întâmplat ceva traumatic. De fapt, ceva dinăuntrul subiectului caută în exterior ceva similar acelui moment. El are nevoie să înțeleagă, iar reactivarea este favorizată de o mai mare preocupare din partea acestuia.

     Exemplul 2: în cazul ”omului cu lupi”, pacientul lui Freud are un vis la 4 ani care îi resemnifică ce văzuse la 1 an și jumătate, când și-a surprins părinții împreună, iar la 20 se întâmplă același lucru cu visul de la 4, realizând că acesta a fost traumatic. Pune visul în act, în transferul său, fantasmând că unul dintre mielușei (el, copil, fricos) se ascunsese în orologiul din cabinetul analistului (tată). Jean Louis Donnet observă că Freud vorbește de omul cu lupi ca și cum analiza nu ar conta, îl vede preexistent începerii ei, și nu îl integrează în cură.

     În fapt, analiza este un al doilea timp obiectiv, în care evenimentele pot fi resemnificate. Fainberg a detectat acest fenomen în legătură cu interpretările de tip ”ecout de l’ecout” – felul în care ”auzi” ca analist și felul în care percepe pacientul interpretarea ta. În analiză, găsirea unui alt sens pentru un eveniment din trecut înseamnă și un fel de subiectivare. Resemnificarea unui après-coup îmbogățește Eul.

– din cursul de temporalitate psihică al Brândușei Orășanu –

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: